Νέα / Εκδηλώσεις

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα του 2021, οι εταίροι του έργου με τίτλο «Μείωση της κατανάλωσης και της διάθεσης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα – Reducing the Consumption and Disposal of Single-use Plastics in the Tourism Industry in Cyprus, Greece and Malta» με ακρώνυμο “SUPMed”, συνεργάστηκαν με επιλεγμένες πιλοτικές τουριστικές εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη εξειδικευμένων σχεδίων δράσης με προτάσεις σχετικά με τον τρόπο μείωσης ή/και απαγόρευσης των πλαστικών μίας χρήσης.

Κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου του 2021 τα δέκα επιλεγμένα τουριστικά καταλύματα από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου παρείχαν πραγματικά δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση Πλαστικών Μίας Χρήσης (ΠΜΧ),τα οποία και εισήγαγαν στο προσαρμοσμένο, δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων Decision Support Tool (DST) που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο αυτού του έργου. Το DST παρουσιάζει βιώσιμες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ΠΜΧ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση κόστους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε εναλλακτικής λύσης σε όλο τον κύκλο ζωής της. Για την επιτυχή εφαρμογή της πιλοτικής περιόδου, εκπρόσωποι των τουριστικών καταλυμάτων του πιλοτικού δείγματος εκπαιδεύτηκαν από τους εταίρους στην χρήση του DST. Τον Δεκέμβριο του 2021,  οι πιλοτικές ξενοδοχειακές μονάδες είχαν την ευκαιρία να προτείνουν αλλαγές και βελτιώσεις ως προς το DST, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το διαδικτυακό εργαλείο θα είναι σε θέση να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια τους να μειώσουν και να απαγορεύσουν τα ΠΜΧ, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2019/904 της ΕΕ για τα πλαστικά και της εθνικής νομοθεσίας.

Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής περιόδου, οι εταίροι χρησιμοποίησαν τα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα μέσω του DST για κάθε τουριστικό κατάλυμα που συμμετέχει στο πιλοτικό δείγμα του έργου, για να αναπτύξουν σχέδια δράσης βασιζόμενα στις ειδικές ανάγκες του κάθε καταλύματος. Τα σχέδια δράσης αναπτύχθηκαν με στόχο να παρουσιάσουν πιθανά σενάρια για το πώς κάθε ξενοδοχείο μπορεί να αντικαταστήσει αποτελεσματικά ή/και να μειώσει τα ΠΜΧ και στη συνέχεια, με βάση τα σενάρια, να προτείνουν λύσεις λαμβάνοντας υπόψιν την εφικτότητα υλοποίησης καθώς και όλες τις σχετικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των προτεινόμενων δράσεων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Κάθε εξατομικευμένο σχέδιο δράσης παρουσιάστηκε σε κάθε ξενοδοχείο εντός του Μάϊου 2022 κατά τη διάρκεια επιτόπιων ή/και διαδικτυακών εκπαιδεύσεων. Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους εταίρους: Aspon Consulting (CY), Anelixis Development Consultants S.A. (GR) και AIS Environment (MT). Κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων, οι εταίροι και οι εκπρόσωποι των τουριστικών καταλυμάτων συμφώνησαν στις προτεινόμενες δράσεις που θα εφαρμοστούν κατά τη θερινή περίοδο του 2022.

Σχετικά με το έργο:

Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023, με συνολικό προϋπολογισμό 1.279.405,00 €. Οι έξι εταίροι που συμμετέχουν στο έργο είναι η Aspon Consulting Ltd ως Επικεφαλής Εταίρος (Κύπρος), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (Ελλάδα), η Ανέλιξις Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. (Ελλάδα), η Cellock Ltd (Κύπρος), η AIS Environment (Mάλτα) και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κύπρου (Κύπρος).

Στόχος του έργου είναι η μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των ΠΜΧ στον τουριστικό τομέα στις τρεις αυτές περιοχές, σύμφωνα με την οδηγία 2019/904 της ΕΕ για τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων. Κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου, οι εταίροι αναμένεται να υποστηρίξουν επιλεγμένα παράκτια τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Ελλάδα (Κρήτη) μέσω πιλοτικών εφαρμογών για τη μετάβαση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα αποδοτικής χρήσης των πόρων. Οι ξενοδοχειακές μονάδες θα εντοπίσουν και θα αντικαταστήσουν τα συνήθως χρησιμοποιούμενα ΠΜΧ με φιλικότερες προς το περιβάλλον, άμεσα διαθέσιμες και οικονομικά προσιτές εναλλακτικές λύσεις. Οι πιλοτικές μονάδες θα υποστηριχθούν στη σταδιακή κατάργηση και αντικατάσταση των ΠΜΧ μέσω ενός προσαρμοσμένου δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων (DST) που θα αναπτυχθεί. Το DST θα παρουσιάζει βιώσιμες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ΠΜΧ, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε εναλλακτικής λύσης σε όλο τον κύκλο ζωής της.

Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής σε καθεμία από τις τρεις περιοχές δράσης, θα αναπτυχθούν οδηγοί βέλτιστων πρακτικών που θα παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιλοτικών εφαρμογών, τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, προτάσεις μείωσης των ΠΜΧ στον τουρισμό και σε άλλους τομείς, και τις περιβαλλοντικά πιο φιλικές και προσιτές εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες. Αυτοί οι οδηγοί θα προωθηθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΜΜΕ, μη-κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, τουριστικούς φορείς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στις τρεις περιοχές και σε όλη την Ευρώπη, ως πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης για την αντικατάσταση των ΠΜΧ.

Τα 10 τουριστικά καταλύματα που συμμετέχουν στο πιλοτικό δείγμα του έργου ανά περιοχή είναι:

  1. Κύπρος:
  2. GrandResort
  3. Atlantica Mare Village Ayia Napa
  4. Radisson Blue Hotel
  5. The Royal Apollonia
  • Ελλάδα-Κρήτη:
  • Elounda Palm Hotel & Suites
  • Infinity Blue Boutique Hotel & Spa
  • Paralos Lifestyle Beach
  • Μάλτα:
  • Hilton Malta
  • 1926 Hotel & Spa
  • Mellieha Holiday Centre

Η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του έργου θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 7 Ιουλίου 2022 στο Salini Resort, Salina Bay, St Paul’s Bay, και διαδικτυακά μέσω Zoom. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές παρακαλούμε συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής ή επικοινωνήστε μαζί μας στο seminars@ais.com.mt.

Το έργο «Μείωση της κατανάλωσης και απόρριψης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω του EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.

Για να ενημερώνεστε για το έργο, ακολουθήστε μας Facebook, Twitter και LinkedIn και επισκεφτείτε μας μέσω της ιστοσελίδας του έργου.