Την Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου με τίτλο «Μείωση της κατανάλωσης και διάθεσης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Μάλτα», γνωστό και ως «SUPMed». Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν μέλη αρκετών ενδιαφερόμενων φορέων όπως γενικοί διευθυντές και διαχειριστές αποβλήτων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, εκπρόσωποι εθνικών και τοπικών δημόσιων αρχών καθώς και μέλη ακαδημαϊκών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων στην Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία από την χρήση πλαστικών μίας χρήσης, την ατζέντα της ΕΕ στην μείωση και αντικατάσταση των πλαστικών-μίας χρήσης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις εκροές του έργου και τον ρόλο του κάθε εταίρου σε αυτό. Επιπλέον, οι συμμετέχοντας ενημερώθηκαν σχετικά με το ταμείο EEA and Norway Grants μέσω εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης (Fund Operator).

Λόγω του περιορισμού από την πανδημία Covid-19, η εναρκτήρια εκδήλωση διοργανώθηκε διαδικτυακά μέσω Zoom. Όλες οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του έργου.

Το έργο θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με συνολικό προϋπολογισμό 1.279.405,00 ευρώ. Οι έξι εταίροι που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου είναι η Aspon Consulting Ltd ως επικεφαλής εταίρος (CY), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (GR), η Anelixis Development Consultants S.S.A. (GR), η Cellock Ltd (CY), η AIS Environment (MT) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (CY).

Οι εταίροι στοχεύουν με την ολοκλήρωση του έργου στη μείωση της κατανάλωσης, της διάθεσης και των επιπτώσεων των πλαστικών μίας χρήσης στον τομέα του τουρισμού σε τρεις περιοχές της Μεσογείου (Κύπρο, Ελλάδα, Μάλτα) σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών προϊόντων.

Με την υλοποίηση του έργου, οι εταίροι θα υποστηρίξουν παράκτια τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ελλάδα (Κρήτη) μέσω πιλοτικών εφαρμογών για τη μετάβαση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Το μοντέλα αυτά θα εντοπίσουν και θα αντικαταστήσουν τα πλαστικά μιας χρήσης που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε κάθε τουριστικό κατάλυμα που συμμετέχει, με φιλικότερες προς το περιβάλλον, άμεσα διαθέσιμες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις. Οι πιλοτικές εφαρμογές θα υποστηριχθούν κατά τη σταδιακή κατάργηση και την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης μέσω ενός ειδικού δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου υποστήριξης αποφάσεων (Decision-support tool or DST) που θα αναπτυχθεί. Το DST θα παρουσιάσει βιώσιμες και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα πλαστικά μιας χρήσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών εφαρμογών σε καθεμία από τις τρεις περιοχές, θα αναπτυχθούν οδηγοί βέλτιστης πρακτικής που θα παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιλότων, τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, τρόπους μείωσης των πλαστικών μίας χρήσης στον τουρισμό και σε άλλους τομείς και τις περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και προσιτές εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες. Οι οδηγοί αυτοί θα διαδοθούν σε ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, τουριστικά καταλύματα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους στις τρεις περιοχές του έργου αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως ένα πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης για την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης.

Το έργο «Μείωση της κατανάλωσης και απόρριψης πλαστικών μίας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω των EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation.

Για να ενημερώνεστε για το έργο, ακολουθήστε μας στο Facebook, Twitter και LinkedIn και επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου.